Girona, 16 de Abril de 2014
Accés Intranet
mesura del text  -a  +a
Esteu a Inici, Actualitat, Articles d'Opinió


Articles d'Opinió


01-07-2012
GALLETADES D'IL·LUSIÓ
Per: Joan Balateu. Adjunt Direcció Enginyeria - Metalquimia S.A - i Coordinador del Grup Innovació de Fòrum Carlemany

A les portes de l’estiu sempre m’agrada observar el canvi de cara de la gent, un canvi tirant a positiu, alegre, divertit... on s’observa les propietats positives que dóna el sol i en conseqüència les agradables temperatures: el dia és més llarg, la gent és relaciona més al carrer, les terrasses són plenes a vessar de gent fent la cervesa (i quatre olives)..., tot flairant que les vacances ja s’acosten.
Aquesta activitat beneficiosa del sol, dins de l’empresa i dins els negocis... (en resum, dintre el dia a dia), com la podríem aplicar?, es tracta només d’augmentar la temperatura?, dosis de vitamina C?... Fa temps un bon professor em va dir: “Sempre intenta estudiar i treballar amb il·lusió”. Sí, és clar, i com es fa això? El problema és que cada dia hem de sortir de casa a resoldre temes tant negatius com positius, i mantenir la calma i la serenor, de vegades, costa, i molt.

 

L’augment de la temperatura + la vitamina C + la il·lusió pot ser una bona recepta per llevar-nos cada dia (i alguns diuen que ha d’ésser d’hora), però al final és que després de l’estiu ve la tardor.
Com podem mantenir-nos en forma durant tot l’any? No ho sé..., ja que no hi ha receptes generalistes, cada persona, cada empresa és un món diferent, però sí que podem extreure’n unes característiques que podrien ser comunes entre tots ells i totes elles:


Valors constants en el temps + Estratègia de futur = Control de la incertesa

 

Aquesta podria ser la fórmula, segurament serà una més, però estem convençuts que alguna cosa millorarem, o si més no reduirem, com pot ser l’estrès, la pressió, els mals resultats, etc.
I com més control de la incertesa, més felicitat i també més il·lusió, pensem-hi!

 

Dintre el món empresarial, la paraula innovació ja la tenim més que escoltada, tant que un de vegades ja no sap ni què dir de més sobre aquest terreny; però el que sí creiem és que alguna cosa hom ha de fer, ja no s’hi val dir: no sé què fer, ni com..., l’important és fer quelcom, començar ja! Aquesta seria la recepta, ja que a partir d’aquest punt un s’anirà corregint, actualitzant i rectificant, però hem de començar a fer alguna cosa i aquest és el punt de partida: posar-nos-hi.

 

Valors constants en el temps


Sentim últimament, sobretot dels més grans de casa, que estem en una societat on s’han perdut els valors, que ens hem passat..., però de quins valors parlem?

Personalment he viscut en moltes ocasions l’absència de valors i m’he barallat amb:


la puntualitat, la seriositat, el saber estar, l’ètica, l’amabilitat, l’altruisme, l’educació, la responsabilitat, la professionalitat....

 

Aquests poden ser uns dels valors que necessitem augmentar o refrescar, ja que estem d’acord que a més d’un li aniria bé. Però on els hem perdut? A l’escola, a casa, a la feina... I qui és el responsable d’ensenyar-los i fer-los aplicar: els mestres, els pares, els directius... Aquí diríem el mateix que a l’anterior paràgraf, la qüestió és posar-s’hi ja que no hi ha culpables, però sí, en tots els àmbits de la societat, molts responsables de portar-ho a terme.
A l’empresa és vital conservar valors, per tal de superar tots els obstacles que anirem saltant, però saltant tots!, ja que no és cosa d’uns quants, soms tots, els que en formem part, i el sentit d’orgull de pertinença a una empresa hauria de ser símptoma inequívoc d’il·lusió.

 

Estratègia de futur


Quan érem més joves, ens deien: i tu què vols ser de gran? Ara ja no ho preguntem perquè ningú no sap què passarà d’aquí a tres o quatre anys, és un problema i alhora ens penalitza les futures generacions que pugen, la desil·lusió és un gran problema que tenim al nostre país, i sobretot entre la gent jove.
És inevitable sentir cada dia algú que recomana als seus fills sortir del país a estudiar i/o a treballar.
Fins i tot tenim programes a la TV enfocats a cercar gent del país que treballa i/o estudia fora.
Certament és així, i per necessitat, però tant de bo les coses s’encaminin a bon port i puguem reprendre’ls, ja que a més els tindrem ben preparats, i el més important, amb il·lusió!

 

A les empreses la reflexió estratègica és clau també, què voldrem ser de grans? A més, ho tindrem per escrit i això farà que dia rere dia puguem revisar i autocontrolar si anem en la bona direcció, o al contrari, corregir a temps la nostra trajectòria. I és que el fet de posicionar-nos actualment, juntament amb el de marcar-nos l’objectiu del que volem ser (dintre d’un temps), és vital per tal de créixer, però mantenint el nivell de seguretat que tots desitgem.

 

Control de la incertesa
Segurament és el control de la incertesa que tots voldríem tenir controlat, ja que és el control dels controls, però aquí la fiabilitat de tenir la incertesa acotada al 100% no podrà ser; ara bé, sí que podem reduir-la i preveure diversos escenaris per tal de tenir sortides davant les dificultats que ens aniran sortint, rocs a la faixa.

 

Altrament no hi poden haver valors constants en el temps sense una estratègia de futur, i segurament això ens durà a un descontrol de la incertesa, i aquest descontrol ens farà perdre la il·lusió.

 
Comentaris

YAGO PONS MUNDET
09-07-2012
1

Certament, en aquestes latituds, el sol és un aliat que ens dóna una injecció d’ànims, ens ajuda a veure l’entorn d’una altra manera més positiva. Però el sol no és suficient, per fer front a tots els temes que van sorgint tant a nivell professional, com particular, ens calen més eines o estratègies, sinó preguntem als nòrdics que se’n surten prou bé tot i que en gaudeixen menys hores. Tenim clar que hem de tenir objectius per anar avançant en tots el terrenys i també hem de tenir valors, però del que no era conscient i m’heu fet adonar, és que ja els estava treballant conjuntament. Massa cops ens hem limitat a treballar facetes que es poden quantificar o visualitzar amb facilitat, sortosament el tema dels valors està guanyant adeptes, ja ens ho apuntaven el sr. Esteve Ramoneda i la sra. Maria Saló, en els seus articles. Esperem que la recuperació dels valors no sigui un tema de moda, si fos així, de ben poc ens hauria servit la seva revifada, fruit de l’actual crisi financera.
Tornar
Notícies

Agenda

«   Abril2014   »

dl dm dc dj dv ds dg
 
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
             

© 2008 - Fòrum Carlemany - Plaça independència, 10 Baixos (Passatge albeniz) - 17001 - Girona - Tel. 609 29 17 39 comunicacio@forumcarlemany.com Enllaços d'interès | Registra't | Mapa web | Avís legal | Politica de privacitat | Crèdits