Girona, 19 de Abril de 2014
Accés Intranet
mesura del text  -a  +a
Esteu a Inici, Actualitat, Articles d'Opinió


Articles d'Opinió


01-05-2012
EL DIRECTIU DE LA CRISI
Per: Marc Roca. Soci director One2One. i membre del grup de Benchmarking Alumgi

Una nova modalitat de directiu afavoreix la rendibilitat de l’empresa

 

L’actual crisi econòmica ha comportat, i de fet encara comporta, nombrosos i importants canvis que afecten amb més o menys mesura el conjunt de la societat. L’àmbit econòmic i empresarial, i el seu entorn immediat, són els que n’han rebut més directament les conseqüències i, encara més l’empresarial, compost en un 95% de petita i mitjana empresa (PIME). Una dada que evidencia com la PIME està patint aquesta conjuntura és el cens del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, publicat el gener. El 2008 hi havia a l’Estat espanyol 3.415.000 PIME, i el 2010, n’hi havia 3.284.000. En dos anys han desaparegut 131.000 empreses. Si tenim en compte que el 2011, segons fonts no oficials, se’n perden unes 40.000, la xifra esdevé esfereïdora: més de 170.000 projectes, il·lusions i iniciatives truncats, i molts esforços i perseverança esvaïts.

 

En aquest entorn, cal prendre mesures per potenciar aquestes empreses, perquè són les que han de liderar el procés de sortida de la crisi al nostre país. Mesures com la reforma laboral (RD 3/2012), el foment de l’R+D+I, l’expansió comercial i la internacionalització, les noves propostes d’obtenció de finançament, i les millores de la productivitat, entre d’altres, han de ser presents en els plans estratègics i de negoci de les nostres empreses i, per sobre de tot, cal que els equips directius, propietaris, consells d’administració i òrgans de decisió empresarials creguin en la necessitat de gestionar-les d’una forma diferent. Amb la valentia de sempre, però amb noves pinzellades d’eficàcia i proactivitat, perquè només així, amb voluntat de canvi, amb l’actitud de fer les coses de forma diferent, podrem vèncer l’actual recessió.

 

I qui pot ajudar aquestes empreses a desenvolupar-se en els temps actuals, quan aquest 2012 es preveu pitjor que el 2011?

Doncs aquells professionals experimentats, amb una dilatada carrera professional, amb una sòlida formació en diverses escoles de negoci, i sobretot amb un coneixement molt acurat del sector de les PIME, que es posen a disposició de les empreses per ser contractats amb temporalitat, ja sigui per portar a terme un projecte concret, ja sigui en la modalitat de jornades: són els interim managers o el que altrament s’anomena externalització de serveis directius.

 

Aquesta modalitat permet a l’empresa capacitar-se de talent directiu sense suposar un cost fix per a l’empresa, ni de contractació ni de finalització. Un cop acabada la missió “desapareixen”, deixant una herència sòlida, i amb l’assoliment d’uns resultats totalment objectivables i mesurables, de manera que la rendibilitat de la inversió és fàcilment quantificable.

 

L’impacte de la reforma laboral permet a l’empresa ajustar la seva despesa laboral i si cal reduir-la, a canvi de fer l’empresa més competitiva. Tanmateix, aquestes mesures estan provocant que un volum determinat de talent directiu quedi a l’atur i per tant, es un talent que està desaprofitat.
Alguns d’aquests directius opten per a constituir la seva pròpia empresa i transformar-se en emprenedors, la veritat es que molt pocs. “La vena emprenedora es porta a la sang” diu Richard Branson (The Virgin Group), altres opten per a la formació amb la finalitat de continuar essent atractius al mercat laboral i molt pocs, opten per l’opció directiu freelance.
Però el que és cert, es que la major part dels nostres directius, veuen en l’acomiadament, en la reestructuració de persones, en l’ERO temporal...., en definitiva, veuen en qualsevol canvi que hagi d’experimentar l’empresa, una amenaça a l’estabilitat, veuen la por del que suposa desconèixer o afrontar una situació desconeguda, la incertesa d’afrontar nous reptes... .

Aquesta situació més pròpia d’organitzacions veteranes i de plantilles laborals amb antiguitats elevades no es bona per afrontar els reptes que la Pime catalana necessita per a fer front a la crisi.

 

La nostra Pime necessita d’elements disruptius, innovadors, d’estructures organitzatives planeres, sense massa jerarquia i on es fomenti l’R+D+I, ja sigui en la vessant de producte com sobretot en la de servei.
Esbrinar i desenvolupar noves formes d’atenció comercial (visites comercials virtuals), el servei i l’atenció al client com a excel·lència empresarial i sobretot el fomentar la venta creuada “cross-selling”, son encara actuacions que incomoden a l’empresariat.

 

I qui millor que els directius que han participat en aquestes organitzacions, per canalitzar aquest canvi?. Doncs són els professionals més adients, aquells que se n’adonen de les seves mancances, que es “reciclen” i que es posen a disposició de l’empresari com a “aire fresc” per ajudar a les companyies a desenvolupar el canvi i a trencar amb les tradicions organitzatives ancestrals i del passat.
 

 
ComentarisTornar
Notícies

Agenda

«   Abril2014   »

dl dm dc dj dv ds dg
 
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
             

© 2008 - Fòrum Carlemany - Plaça independència, 10 Baixos (Passatge albeniz) - 17001 - Girona - Tel. 609 29 17 39 comunicacio@forumcarlemany.com Enllaços d'interès | Registra't | Mapa web | Avís legal | Politica de privacitat | Crèdits