Girona, 17 de Abril de 2014
Accés Intranet
mesura del text  -a  +a
Esteu a Inici, Actualitat, Articles d'Opinió


Articles d'Opinió

01-01-2012
PER QUÈ DIR EMPRENEDOR SI VOLEM DIR EMPRESARI
Per: Joan Maria Cassany, Director General d'Icnita i membre del Consell Assessor de Fòrum Carlemany

Sovint referint-se a un empresari veiem com es parla d’un emprenedor. Fins i tot algun important mitjà de comunicació a la secció on parlen d’empresaris la titulen “emprenedors”.

 

Emprendre és una funció clau de tot empresari, igual com innovar, gestionar o tantes d’altres. Si ho mirem en un diccionari, a la definició d’emprendre veurem que diu que és una acció referida a posar-se a fer, a començar. Es pot emprendre des de dins d’una empresa consolidada (i és molt bo que així sigui, i es faci sempre) i es pot fer creant una nova empresa. Si una persona crea una empresa per primera vegada, potser només farà un dia que és empresari, però serà un empresari. Si el volem anomenar per les seves tasques, també quan innova li hauríem de dir innovador, quan gestiona o contracta “gestionador” o “contractador”.

 

Em temo que darrere aquest fet s’amaga una realitat, i és que ser empresari no està ben vist i fins i tot hem hagut de canviar el nom... Aquí els empresaris hi tenim molt a fer, hem de dignificar la nostra feina. Tothom sap (o hauria de saber) que la principal font de creació de llocs de treball ve dels empresaris (sobretot els empresaris que emprenen nous projectes o noves empreses o fan créixer les seves), la funció social és de les més importants que es poden dur a terme (avui més que mai). Estava fora de viatge i no vaig poder assistir a la darrera jornada d’AED i Tribuna de Girona, però he pogut veure-ho després per Internet, i em quedo amb una frase que va dir Salvador Alemany: “El projecte d’un país és la suma dels projectes individuals de les seves empreses i de les persones que el conformen”. Les empreses, liderades pel seus empresaris, estan fent i seguiran fent un paper fonamental per al nostre país, doncs per què hem d’anomenar aquesta professió tan digna de forma diferent?, per què no està ben vist dir empresari? Ens convenen moltes iniciatives emprenedores, i tenir molts més empresaris que ajudin a crear riquesa i que aquest sigui un gran país.

 

Reivindico que parlem clar del que fem, que treballem per dignificar la nostra funció, que dediquem esforços a explicar-ho, que sortim dels espais habituals on ens sentim més segurs, que ens moguem, que motivem la gent jove i no tan jove perquè emprengui nous projectes i es converteixin en empresaris, que creïn riquesa per al país, per a ells i per a la seva gent més propera, i ens sentim orgullosos de la feina que fem.

 

Finalment, només un breu comentari: a la persona que fa l’article mensual del Fòrum Carlemany, se li demana que proposi un llibre. En aquest cas, proposo que llegim menys premsa macroeconòmica, que escoltem o llegim menys articles de “gurus” de l’economia, que treballem molt fort perquè la nostra empresa funcioni bé o molt bé, però ens hem d’animar, ens hem d’engrescar i il·lusionar-nos; primer, nosaltres i, després, els que treballen amb nosaltres, i una bona manera pot ser llegint Mafalda; qualsevol llibre serveix!

 
ComentarisTornar
Notícies

Agenda

«   Abril2014   »

dl dm dc dj dv ds dg
 
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
             

© 2008 - Fòrum Carlemany - Plaça independència, 10 Baixos (Passatge albeniz) - 17001 - Girona - Tel. 609 29 17 39 comunicacio@forumcarlemany.com Enllaços d'interès | Registra't | Mapa web | Avís legal | Politica de privacitat | Crèdits